Taborety gazowe, zmywarki i inne sprzęty, czyli co jest niezbędne w profesjonalnej restauracji?

Taborety gazowe, zmywarki i inne sprzęty, czyli co jest niezbędne w profesjonalnej restauracji?

13 czerwca, 2020 0 przez Specjalista Marketingu

Na renomę i popularność restauracji wpływa przede wszystkim wysoka jakość serwowanych w niej potraw. Ich świetny smak zależy nie tylko od umiejętności szefa kuchni, ale również specjalnego sprzętu, na którym kucharz pracuje. Jakie urządzenia są szczególnie ważne w dobrze wyposażonej, profesjonalnej kuchni w lokalu gastronomicznym?

  1. Taboret gazowy gastronomiczny
  2. Zmywarka gastronomiczna
  3. Meble ze stali nierdzewnej
  4. Baseny gastronomiczne

Taboret gazowy gastronomiczny

[obraz_1] Wysokiej klasy taboret gazowy to urządzenie wyposażone w 1-4 palniki. Jest dostępny w różnych wielkościach, co pozwala na łatwe dopasowanie sprzętu do wielkości lokalu gastronomicznego oraz konkretnych potrzeb dotyczących np. liczby wydawanych w ciągu dnia posiłków. Urządzenia tego rodzaju posiadają funkcję wielostopniowej regulacji mocy. W zależności od modelu, można na nich stawiać garnki o największych pojemnościach, sięgających nawet 100 litrów. To polecane uzupełnienie klasycznej kuchenki. Taboret gazowy sprawdzi się zwłaszcza w okresie wzmożonego ruchu w lokalu, w czasie którego standardowe płyty grzewcze mogą się okazać niewystarczające.

Zmywarka gastronomiczna

Kolejnym sprzętem niezbędnym w profesjonalnej kuchni w barze, restauracji albo innym lokalu gastronomicznym jest dobrej jakości, praktyczna zmywarka. Wybierając urządzenie, najlepiej zdecydować się na sprzęt cechujący się wysoką odpornością na uszkodzenia oraz przede wszystkim wydajnością. Na rynku dostępne są modele przeznaczone do mycia szkła, a także naczyń, tac, garnków, blach piekarniczych albo koszy. Produkty wyposażone są w liczne funkcjonalności, m.in. opcję wyparzania.

Meble ze stali nierdzewnej

[obraz_2] Niezbędnym wyposażeniem kuchni są również meble. Powinny być one odpowiednio dopasowane do wielkości pomieszczenia oraz potrzeb danego biznesu. Najlepiej zdecydować się na wersje wyprodukowane ze stali nierdzewnej, które cechują się wysoką odpornością na działanie różnych czynników towarzyszących gotowaniu. Umeblowanie tego typu łatwo również utrzymać w czystości. W profesjonalnych sklepach dostępny jest szeroki wybór różnych rodzajów mebli: stołów, taboretów, krzeseł, regałów, komód, szafek, półek oraz innych produktów.

Baseny gastronomiczne

Ważnym elementem wyposażenia kuchni są również baseny gastronomiczne wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dostępne są modele jedno- i wielokomorowe, dostosowane do różnych potrzeb lokalu. Sprzęty tego typu służą przede wszystkim do gromadzenia i czyszczenia brudnych naczyń czy sztućców. Można w nich zamontować rozdrabniacz odpadów, co sprawia, że urządzenia są jeszcze bardziej funkcjonalne.