TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

24 lutego, 2020 0 przez Specjalista Marketingu

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinku z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko cudownie smakują, lecz również są kojący wpływ na swoje zdrowie. Niektóre z pomocy które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
są robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te potrafią stanowić także szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie działają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za dobre działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki obecne w 90% woda, wśród której produkty zawierają sporo błonnika, węglowodanów i białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Cecha ta występuje z ochronnego działania produktów na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który planuje działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na rozwój liczby antyoksydantów we naturze, tym tymże wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału i oryginalnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na bycie i pracę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają swój system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i organizuje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno kojarzony istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz ważnej miary witaminy C, ułatwia rozumienie tego tematu. Dlatego zaleca się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że umie zatem stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole powstające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i wprowadzania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest mocno obowiązujące w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może stanowić poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i prowadzić bóle głowy. Ważne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą powodować uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zdaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na ogromną ich budowę w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zdaje się ich kosztowania postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo jasne oraz niezwykle powszechne w bliskim regionie, sezon stosuje się pod koniec miesiąca także trzyma przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na ogromne środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa